|
Vervolg interview met filmstudent Romi Maartens (ASS)
Hoe krijgt je documentaire vorm?
Mijn documentaire wordt een onderzoekende en poëtische documentaire waarbij het onderzoekende deel inhoudt dat je tijdens het maakproces op onderzoek uitgaat. Normaal gesproken voer je de research uit vóór het filmen, maar bij een onderzoekende documentaire doe je de research tijdens het film- en maakproces.
Het poëtische deel kan je heel breed interpreteren, maar in mijn geval ga ik heel intuïtief te werk bij het creëren van beeld- en geluidselementen in de film. Ik luister naar de gesprekken met mijn familie en aan de hand daarvan creëer ik beelden die dit gevoel uitbeelden en versterken.
Hoe heeft je autisme je beïnvloedt tijdens je werkproces van je documentaire?
Mijn autisme geeft mij de mogelijkheid om bepaalde onderwerpen op een andere manier te benaderen. Op creatief vlak biedt mij dit de mogelijkheid om ‘out of the box’ te denken. Soms kan ik een gevoel koppelen aan een voorwerp, kan ik dit gevoel in een andere context zien of zie ik een bepaald beeld voor mij. Op deze manier kan ik een bepaald gevoel wat luchtiger of minder beladen maken zonder dat het zijn betekenis verliest.
Mijn autisme heeft soms ook een wat minder positief effect gehad op mijn werkproces. Zo kon ik tijdens het werkproces erg onzeker worden over de documentaire en mijn manier van aanpak. Voornamelijk omdat het een zwaar onderwerp is. Ik wil het graag voor iedereen goed doen. Ik doe heel erg mijn best, maar ik kan natuurlijk niet de heel de wereld tevreden houden. De gedachte dat dit niet kan vind ik vaak wel eng en dat maakt mij dan weer onzeker. Het onzeker zijn verstoort dan ook mijn creativiteit. Op zulke momenten moet ik mezelf weer zien te herpakken en mezelf een peptalk geven, of met anderen praten, om te realiseren dat ik wél goed bezig ben en goede bedoelingen heb met mijn documentaire.
Hoe verloopt het afstuderen, en wat wil je gaan doen na je studie?
Ik hoop in juni of augustus af te studeren. Met de documentaire zal ik waarschijnlijk wat langer bezig zijn. Ik vind het belangrijk dat alle tijd in de documentaire wordt gestoken, zodat het verhaal goed verteld wordt en dat ik er zelf ook tevreden mee ben.
In mijn derde jaar heb ik stage gelopen bij een content- en productiebedrijf. Binnen dit bedrijf zat ik bij de afdeling programma-ontwikkeling. Op deze afdeling worden programma’s bedacht voor televisie en online platformen zoals YouTube. Het lijkt mij heel interessant om na mijn studie verder te gaan in deze branche. Ik wil graag programma’s bedenken en tegelijkertijd ook maken. Als een all-round maker wil ik korte documentaires en content ontwikkelen
Onderwerpen die mij hierbij aanspreken, zijn maatschappelijke onderwerpen waar we als maatschappij, inclusief ikzelf, nog wel wat meer over kunnen leren. Ik wil graag ook wat meer aandacht besteden aan autisme. Ik ben tegen best wat dingen aangelopen de afgelopen jaren en wil daar graag meer over leren. Ik begin het steeds interessanter te vinden; Ik leer mezelf steeds beter kennen en ben nieuwsgierig naar hoe het autisme spectrum nog verder in elkaar zit. Niet alleen bij mezelf en vanaf de oppervlakte, maar dieper ingezoomd op thema’s als vriendschappen, studeren of werken. Ook thema’s als uitval, maatschappelijke druk, zelfacceptatie en zelfkennis bij mensen met autisme vind ik interessant.
Wil je nog iets meegeven aan anderen?
Ik wil graag iets meegeven aan anderen en stiekem ook wel aan mezelf, om nooit te vergeten! En dat is dat je nooit moet stoppen met je dromen achterna gaan of überhaupt met dromen! Misschien doe je er wat langer over, maar met kleine stapjes naar je doel toewerken is al ontzettend knap! We hebben zoveel talenten, als we maar de vrijheid, steun en soms extra tijd krijgen die nodig is om iets te kunnen realiseren! Ik hoop dat ik wat warmte en steun kan geven met deze boodschap. Gun jezelf de tijd en je zult er zeker komen! Met als afsluiter een quote van Zero Dean: “Every little step you take towards a goal, no matter how small, is progress”.
Hoe kunnen we je terugvinden zodat we op de hoogte blijven?
Je kan meer over de documentaire lezen op: www.toenzegingzwemmen.nl
(Disclaimer: De website is vanaf 1 mei volledig toegankelijk).
Ik zou het ook heel leuk vinden als je mij volgt op mijn social-media kanalen:
Ook komt er binnenkort een crowdfunding-pagina online, waarbij het mogelijk is om mij te steunen bij het maken van deze documentaire. Daarover informeer ik op de website en social-media.
Bedankt voor dit mooie interview en blijf dromen!
Dit interview is geschreven door Chris van Iperen en Romi Maartens in april 2021.
Onze grote dank aan NVA (Richard de Witte) voor het publiceren van dit interview in de nieuwsbrief van NVA Noord-Brabant/Zeeland!
|
|
|
|
|
|